Daktylowe ziemniaczki
Czekoladki, cukierki, ciasteczka pychotka. Na samą myśl aż chce się jeść. W tak brzydką, deszczową pogodę jak jest dzisiaj, mam ochotę coś przekąsić, zrobić sobie ciepłą herbatkę, schować się pod kołdrą, i pozbyć się smutków jakie mnie w taką pogodę doskwierają. Nie zawsze jest to możliwe, dlatego też ratuje się kaloriami ale nie tymi sklepowymi za to tymi zdrowymi. Przedstawiam wam przepis na daktylowe ziemniaczki przypominające słodkie ziemniaczki, tylko z taką różnicą, że są 100 % zdrowsze bez sztucznych dodatków, łatwe w przygotowaniu,bezglutenowe, wystarczy że na stałe w waszych domach zagoszczą daktyle, orzechy włoskie i miód. Nie pamiętam gdzie znalazłam ten przepis, gdyż większość przepisów zapisuję w zeszycie.
Przepis łatwy w przygotowaniu zajmuję jakieś 30 minut, porcji 12.
Co potrzebne:
• 60 dag daktyli
• garść orzechów włoskich
• garść płatków owsianych
• 3 łyżki kakao
• duża łyżka miodu
• wiórki kokosowe do obtoczenia
Na samym początku namocz daktyle w gorącej wodzie na 10 minut, po tym czasie odsączamy wodę i blendujemy. Do zblendowanych daktyli dodajemy pokrojone w kostkę orzech włoskie, płatki owsiane, kakao miód i wszystko razem jeszcze raz blendujemy.
Z masy ulepić średniej wielkości kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych. Odstawić na 30 minut do lodówki. Ja to nawet jem od razu po przygotowaniu ☺☺☺☺☺
Smacznego!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz